Uitlaten 4X4

Uitlaten

Het uitlaatsysteem onder uw auto vervult een aantal belangrijke functies. De uitlaat voorkomt geluidshinder door het lawaai uit de motor te dempen, verbetert de prestaties van de motor door de juiste tegendruk te bieden en vermindert de milieubelasting door via een chemische reactie schadelijke stoffen in onschadelijke om te zetten.

In tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt zijn de korte stadsritten vaak de veroorzakers van snelle slijtage aan de uitlaat. Korte ritten veroorzaken condensatie aan de gassen, dat de uitlaat door vervuild water van binnen aantast. Bovendien ondergaat de uitlaat hevige temperatuurschommelingen (inkrimpen / uitzetten), door het veelvuldig starten van de motor.

Het uitlaatsysteem bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen:

  • uitlaatspruitstuk
  • voorpijp met voorste demper
  • tussenpijp met voorste demper
  • achterste demper
  • bevestigingssysteem

De uitlaat loopt vanaf de motor onder de bodem van de auto door tot net onder de achterbumper; de enige plaats waar hij zichtbaar is. Alles bij elkaar is het uitlaatsysteem zo'n 3 meter lang, flexibel aan de onderzijde van de auto bevestigd, zonder de carrosserie te raken. Het is een systeem dat aan slijtage onderhevig is, de diverse onderdelen kunnen afzonderlijk worden vervangen. De samenstelling is afhankelijk van het type motor, de cilinderinhoud en het model van de carrosserie.

De pasvorm
De maatvoering van een uitlaatsysteem is uiterst belangrijk. Het zit rechtstreeks verbonden aan de, in rubber opgehangen, bewegende motor. Het flexibele ophangsysteen dient ervoor om te trillingen die hierbij ontstaan op te vangen. Voor de levensduur van de uitlaat is het van groot belang dat de montage op de juiste manier gebeurt. Te grote spanningen op een punt leiden tot metaalmoeheid en daardoor breuk- of scheurvorming. De afstand tussen de bodem en uitlaat is nauwkeurig bepaald. Montage te dicht onder de bodem geeft beschadigingen en resonaties terwijl een te ruime montage tot schade kan leiden bij verkeersdrempels en dergelijk.

De katalysator en het milieu
Om de toenemende vervuiling door uitlaatgassen te verminderen is er een wetgeving over het gebruik van katalysatoren opgesteld. De katalysator zet langs chemische weg gevaarlijke gassen om in minder gevaarlijke. Om dit proces optimaal te laten verlopen zijn temperatuur en samenstelling van de gassen van groot belang. De kostbare metalen (platinum, radium, palladium) in de kat vormen de katalysatoren die de schadelijke uitlaatgassen als koolmonoxide (dat giftig is), koolstoffen en stikstofoxide (die beide bijdragen tot zure regen en smog) omzetten in onschadelijke gassen en stikstof. Katalysatoren staan bloot aan extreme thermische en mechanische invloeden. Het functioneren van de de katalysator kan ernstig belemmerd worden als men niet strikt loodvrije benzine tankt (Euroloodvrij).

Het uitlaatsysteem heeft het altijd zwaar te verduren. Naast de eerder genoemde motortrillingen werken temperatuurverschillen condens, regen, sneeuw en 's winters pekel constant op de uitlaat. MultiGarage levert uitsluitend goede uitlaten van het merk ROMAX Orginal, welke perfect passen en een lange levensduur hebben. Kom tijdig naar MultiGarage om uw uitlaat te laten controleren of wanneer nodig te laten repareren of vervangen. Alle door MultiGarage gemonteerde uitlaten zijn 24 maanden gegarandeerd tegen fabrieksprijzen.