Tips en info caravans

Banden

De banden van uw caravan zijn, net als de banden van uw auto, zeer belangrijk voor een goed contact met het wegdek. De juiste bandenspanning zorgt ervoor dat uw caravan beter zal remmen, minder kans heeft op slingeren, een band en slijtage. Tevens zal uw auto zuiniger rijden aangezien een voertuig met een te lage bandenspanning meer brandstof verbruikt dan nodig is.
De bandenspanning van uw caravan zal vaak hoger zijn dan bij autobanden. Onze ervaren medewerkers zullen uw banden bij een onderhoudsbeurt op de juiste spanning brengen zodat u veilig aan uw vakantiereis kunt beginnen.

Belading

Om veilig op pad te gaan is het belangrijk dat u de caravan op de juiste manier inpakt. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat u met een verkeerd of overbeladen caravan, sneller kan gaan slingeren of eerder kans heeft op een klapband. Ook trekt uw met een overbeladen caracan of camper minder snel op en heeft u een langere remweg.
Om veilig op pad te gaan en te zorgen dat u niet van de wal in sloot belandt;

neemt u dan de volgende tips ter harte :

* Zware lading zo laag mogelijk zetten
* Zoveel mogelijk gebruik maken van de onderkasten (etenswaren, servies)
* Berg de lichte spullen op in de bovenkastjes
* De lading zoveel mogelijk in het midden houden (bij een camper tussen de assen)
* Zet de bagage goed vast, laat niets los liggen
* Ga niet over het maximale laadvermogen heen, blijf hier het liefst onder

Gas

Om ervoor te zorgen dat u lekker kunt koken, de koelkast koel blijft en de kachel verwarmd in uw caravan is het van belang dat de gasinstallatie in topconditie is. Onderhoud aan de gasinstallatie in de caravan is daarom een must. Tijdens de onderhoudsbeurt die wij uw caravan geven, checken we uitvoerig de gasistallatie. De gasslang welke gekoppeld is aan de gasfles staat meestal in de disselbak en is aangesloten op de gasinstallatie. De gasslang is dus een belangrijke schakel en dient nauwleurig te worden gecontroleerd. Op de gasslang staat het jaartal van productie vermeld. Het advies is om de te vervangen na 4 jaar (een zwarte slang na 2 jaar) of eerder in geval van zichtbare haarscheurtjes. Deze kunnen na verloop van tijd ontstaan door uitdroging.

Controle van de drukregelaar is belangrijk om ervoor te zorgen dat er een constante gasdruk aanwezig blijft in de gasfles. Afhankelijk van het model moet deze iedere 5 à 10 jaar worden vervangen voor optimale regeling van de druk en voor de veiligheid.

Om de gasdichtheid te controleren wordt tijdens de onderhoudsbeurt de leiding op overdruk afgeperst. Een leiding die loszit kan n.l. gaan lekken onder invloed van trillingen.

TIP
Zorg ervoor dat de disselbak van uw caravan niet overvol wordt gestouwd met spullen.
Voldoende ventilatie is belangrijk in geval van een eventuele lekkage. Zo zorgt u ervoor dat er geen gasophoping kan ontstaan.