Onderhoud

Kleine beurt

Bij een klein onderhoud worden alle vitale delen zoals banden, uitlaat, accu, schokdempers en remmen van de auto nauwkeurig onderzocht. De lampen worden bijgesteld, vloeistoffen bijgevuld en de olie en het oliefilter worden ververst / vervangen.

Afhankelijk van het type en de leeftijd van uw auto, de kilometerstand en het aantal kilometers dat u jaarlijks rijdt, adviseren onze specialisten u graag over het juiste onderhoud aan uw auto. Mocht blijken dat er (aan slijtage onderhevige) onderdelen vervangen moeten worden aan uw auto, dan kan MultiGarage u hiermee vrijblijvend en direct van dienst zijn. U ontvangt altijd een prijsopgaaf vooraf.

Grote beurt - Met gratis APK!

Goed en regelmatig onderhoud aan uw auto is van cruciaal belang. Hiermee worden onaangename en dure verrassingen op het verkeerde moment voorkomen. Bij een grote onderhoudsbeurt worden diverse delen in, onder en om de auto en onder de motorkap nauwkeurig gecontroleerd en indien noodzakelijk vervangen. Op verzoek zit bij de grote onderhoudsbeurt een APK- keuring inbegrepen. De onderhoudsspecialisten van MultiGarage zijn door geavanceerde technische programma's, apparatuur en opleidingen in staat voor ieder merk en model auto's op de juiste kilometerstand, het benodigde onderhoud volgens het onderhoudsboekje uit te voeren. Hierbij wordt alleen gebruik gemaakt van producten die voldoen aan de fabrieksspecificaties.

Mocht blijken dat er (aan slijtage onderhevige) onderdelen vervangen moeten worden aan uw auto, dan kan MultiGarage u hiermee vrijblijvend en direct van dienst zijn. U ontvangt altijd een prijsopgaaf vooraf.
Elke onderhoudsbeurt bij MultiGarage heeft een eigen tarief. Vraag naar de juiste prijs bij MultiGarage.


Wij doen bij een grote beurt altijd een gratis APK keuring!


Olie

Olie verversen is een belangrijk aspect van het onderhoud aan uw auto. De levensduur en de prestaties van de motor worden voor een groot deel bepaald door de smering ervan. Een optimale smering zorgt ervoor dat de motor goed kan functioneren, continu topprestaties kan leveren, langer meegaat en in een perfecte conditie blijft. Daarom is het belangrijk om een goede motorolie te gebruiken.
Olie heeft 7 belangrijke functies:

 • Vermindering van wrijving
 • Beperking van slijtage van de bewegende onderdelen
 • Koeling van de motor
 • Schoonhouden van het oliecircuit
 • Garantie van een goede afdichting tussen de cilinderwand en de zuiger
 • Bescherming tegen corrosie
 • Bewerkstelligen goede werking van alle bewegende delen bij elke bedrijfstemperatuur


Voor een snelle, professionele olie verversing kunt u direct zonder afspraak bij MultiGarage terecht. U kunt tevens terecht voor een kleine beurt, waarbij de auto naast het olie verversen gecontroleerd wordt op enkele belangrijke punten.

Wij kunnen snel en milieuverantwoord de olie in uw auto vervangen. Uiteraard zullen wij de motor altijd vullen met een Kendall olie, die voldoet aan de specificaties van de autofabrikant.


Verlichting

Vaak komt u er pas achter dat een lampje kapot is door een seintje van een andere automobilist. In sommige auto's krijgt u via een geluidje of controlelampje een signaal dat een lampje het niet doet. Er zijn zelfs auto's die in zo'n geval een ander lampje de functie van het kapotte lampje over laat nemen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een achterlichtje dat de functie van het remlicht overneemt.


Verschil oude en modere auto's
Bij wat oudere auto's is het vervangen van een lampje niet al te ingewikkeld. In veel gevallen komt u er zonder instructieboekje wel uit. Moderne auto's hebben echter vaak goed weggewerkte verlichtingsdelen, waardoor het lastig is om deze te vervangen. Meestal biedt het instructieboekje uitkomst, maar soms kunt u het zelf niet oplossen. Dan zijn wij u graag van dienst in de garage.

Zelf een lamp vervangen
In een auto worden verschillende lampjes gebruikt. Let dus goed op als u een lampje vervangt, om wat voor lampje het gaat. Zorg er voor dat u het nieuwe lampje op de juiste manier plaatst, anders kunt u namelijk de medeweggebruikers verblinden.

Setje reservelampen
Zorg er voor dat u altijd een setje reservelampen in de auto hebt. Rijden met defecte verlichting is gevaarlijk en bovendien kunt u er een boete voor krijgen.


Remmen

Ondanks de opkomst van airbags, kreukelzones en dwarsbalken in de portieren, zijn de remmen nog steeds de belangrijkste auto-onderdelen als het gaat om de veiligheid van de automobilist. Toch rijdt nog altijd een kwart van alle auto's met slechte remmen.

Zowel het aantal kilometers dat men per jaar rijdt als de rijstijl van de chauffeur, zijn van grote invloed op de slijtage van de remmen. Zeker omdat slijtage geleidelijk plaatsvindt, dient de conditie van de remmen regelmatig gecontroleerd te worden. Zeker als men veel kleine stukjes rijdt of een automaat heeft, versnelt dit de slijtage. De meeste mankementen komen voor bij de zogenaamde 'slijtdelen': remtrommels, remschoenen, remschijven en remblokken. Ook hydraulische delen en vooral ook de verzadigde remvloeistof (dat iedere twee jaar ververst moet worden) scoren hoog.

Laat uw remmen direct controleren wanneer:

 • u het rempedaal ver kunt intrappen
 • het rempedaal sponzig aanvoelt
 • als uw remmen stoterig aanvoelen
 • wanneer het stuur trilt bij het remmen

Het is van levensbelang het volledige remsysteem regelmatig te laten controleren. Voor het vervangen van remblokken en schijven werkt MultiGarage uitsluitend met kwaliteitsmerken die geschikt zijn voor uw auto. U bent dan verzekerd van een veilig functioneel remsysteem.


Uitlaten

Het uitlaatsysteem onder uw auto vervult een aantal belangrijke functies. De uitlaat voorkomt geluidshinder door het lawaai uit de motor te dempen, verbetert de prestaties van de motor door de juiste tegendruk te bieden en vermindert de milieubelasting door via een chemische reactie schadelijke stoffen in onschadelijke om te zetten.

Korte stadsritten vaak de veroorzakers van snelle slijtage aan de uitlaat. Korte ritten veroorzaken condensatie van de gassen, dat de uitlaat door vervuild water van binnen aantast. Bovendien ondergaat de uitlaat hevige temperatuurschommelingen (inkrimpen / uitzetten), door het veelvuldig starten van de motor.

Het uitlaatsysteem bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen:

 • uitlaatspruitstuk
 • voorpijp met voorste demper
 • tussenpijp met voorste demper
 • achterste demper
 • bevestigingssysteem

De uitlaat loopt vanaf de motor onder de bodem van de auto door tot net onder de achterbumper; de enige plaats waar hij zichtbaar is. Alles bij elkaar is het uitlaatsysteem zo'n 3 meter lang en flexibel aan de onderzijde van de auto bevestigd, zonder de carrosserie te raken. Het is een systeem dat aan slijtage onderhevig is. De diverse onderdelen kunnen afzonderlijk worden vervangen. De samenstelling is afhankelijk van het type motor, de cilinderinhoud en het model van de carrosserie.

De pasvorm
De maatvoering van een uitlaatsysteem is uiterst belangrijk. Het zit rechtstreeks verbonden aan de, in rubber opgehangen, bewegende motor. Het flexibele ophangsysteen dient ervoor om te trillingen die hierbij ontstaan op te vangen. Voor de levensduur van de uitlaat is het van groot belang dat de montage op de juiste manier gebeurt. Te grote spanningen op een punt leiden tot metaalmoeheid en daardoor breuk- of scheurvorming. De afstand tussen de bodem en uitlaat is nauwkeurig bepaald. Montage te dicht onder de bodem geeft beschadigingen en resonaties terwijl een te ruime montage tot schade kan leiden bij verkeersdrempels en dergelijk.

De katalysator en het milieu
Om de toenemende vervuiling door uitlaatgassen te verminderen is er een wetgeving over het gebruik van katalysatoren opgesteld. De katalysator zet langs chemische weg gevaarlijke gassen om in minder gevaarlijke. Om dit proces optimaal te laten verlopen zijn temperatuur en samenstelling van de gassen van groot belang. De kostbare metalen (platinum, radium, palladium) in de kat vormen de katalysatoren die de schadelijke uitlaatgassen als koolmonoxide (een giftig gas), koolstoffen en stikstofoxide (die beide bijdragen tot zure regen en smog) omzetten in onschadelijke gassen en stikstof. Katalysatoren staan bloot aan extreme thermische en mechanische invloeden. Het functioneren van de de katalysator kan ernstig belemmerd worden als men niet strikt loodvrije benzine tankt (Euroloodvrij).

Het uitlaatsysteem heeft het altijd zwaar te verduren. Naast de eerder genoemde motortrillingen werken temperatuurverschillen condens, regen, sneeuw en 's winters pekel constant op de uitlaat. MultiGarage levert uitsluitend goede uitlaten van het merk ROMAX Orginal, welke perfect passen en een lange levensduur hebben. Kom tijdig naar MultiGarage om uw uitlaat te laten controleren of wanneer nodig te laten repareren of vervangen.


Schokdempers

Iedere auto is voorzien van schokdempers. Toch weten maar weinig automobilisten dat deze onderdelen meer betekenen dan comfort alleen. De schokdempers zorgen ervoor dat de de banden onder alle omstandigheden contact houden met het wegdek en uw veiligheid.

Remweg en wagenziekte

Versleten schokdempers hebben zowel invloed op de remweg, als op de wegligging van de auto:

 • Versleten schokdempers verlengen de reactietijd van het voertuig met 25%.
 • Versleten schokdempers houden de velgen niet langer op de grond, waardoor de auto gevoeliger voor zijwind wordt, oneffenheden in het wegdek niet langer opvangt wat schokken en trillingen veroorzaakt en de ondersteuning in de bochten doet verliezen.
 • Versleten schokdempers hebben bovendien een nadelige invloed op het comfort van de inzittenden en de conditie van andere auto-onderdelen.
 • De onrustige bewegingen van de auto veroorzaken deinen van de koplampen wat tegenliggers kan verblinden.
 • De levensduur van de banden loopt door onregelmatige slijtage aanzienlijk terug.
 • Bij versleten schokdempers wordt bij een snelheid van 50 km/u de remafstand verlengd met 2,6 meter.
 • Op een nat wegdek verhogen versleten schokdempers de kans op aquaplaning met 15% en verlengen ze de remafstand met 6 meter.

Wanneer schokdempers vervangen?

 • De ophanging van uw auto voelt zachter aan dan bij het eerste gebruik
 • De auto heeft de neiging tot duiken bij het remmen
 • Bij zijwind heeft u moeite om de auto in een rechte lijn te houden
 • Bij het uitrijden van een bocht moet u bijsturen om de auto terug in een rechte lijn te krijgen
 • U merkt slijtageplekken op het loopvlak op (onregelmatie slijtage)

Indien uw auto twee of meer genoemde mankementen vertoont, dan is het zaak om even langs te gaan bij MultiGarage om de staat van uw schokbrekers te laten controleren. Wij kunnen dit snel controleren en indien nodig de schokbrekers vervangen. MultiGarage monteert uitsluitend kwalitatief hoogwaardige schokdempers met een lange levensduur.


Vering

Wanneer u comfortabel en veilig wilt rijden, is een goed afgestelde vering van uw auto belangrijk. Samen met de schokdempers zorgen deze voor een betere wegligging, kortere remweg en verhoogd rijcomfort. Om te allen tijde veilig en comfortabel te rijden biedt MultiGarage een uitgebreid assortiment hulpveren, sportveren, verlagingsets en een niveauregeling systeem. De medewerkers van MultiGarage informeren u vrijblijvend.

Power Springs
Voor extra veerkracht voor iedere auto MultiGarage adviseert bestuurders die veiligheid en comfort willen combineren, te kiezen voor Power Springs. Bedoeld voor iedere extra belasting van de standaard autoveer. Power Springs bieden extra veerkracht voor iedere auto, precies op maat. Ze vullen de standaard veer exact aan, maar niet meer of minder dan nodig. Ze zijn er altijd en toch merk je ze niet. Je mist ze pas als ze er niet meer zijn.

De voordelen

 • Betrouwbaarheid, levenslange garantie
 • Lage kosten, snel te monteren zonder zorgen en constructiewerk
 • Kwaliteit, aanbevolen door autofabrikanten
 • Per autotype op maat ontwikkeld
 • Gemak, geen aanpassing van de originele veren
 • Bespaart onderhouds- en reparatiekosten
 • Productie conform ISO en TÜV voorschriften

Niveauregeling
Variabele instelling voor extra comfort. Dit is de overtreffend trap van Power Springs. Geen stalen veren maar twee luchtbalgen gemonteerd bij de bestaande veren, zorgen dat de stand van de auto exact naar wens is in te stellen: harde of zachte vering, een hoge of lage auto. De Niveauregeling zorgt ervoor.

Verhoogd comfort door optimale interactieve demping met lucht. Gewoon vanaf het dashboard tijdens de rit of onderweg bij het pompstation te regelen. Naast de complete standaard pakketten kunnen er ook sets worden ontwikkeld als maatwerk voor fleets, die regelmatig afwisselend worden beladen.

De voordelen

 • Originele veren blijven actief
 • Snel te monteren, zonder constructiewerk
 • Eenvoudige bediening
 • “Waarschuwt” als de druk te laag wordt
 • Hoge druk veiligheidsklep
 • Variabele instelling afhankelijk van de belading
 • Productie conform ISO en TÜV voorschriften

Sportvering
Voor een sportieve uitstraling met behoudt van comfort. De ultieme combinatie van esthetiek en sportief weggedrag. MultiGarage combineert de verlagingsset met de exact hierop afgestemde sportdemper. Het strakker dempen en het scherper sturen worden door het verlagen van het zwaartepunt en het compenseren van de veerweg optimaal gecombineerd.

Het professioneel modificeren van de vering geeft de bestuurder een ongeëvenaarde beheersing van het voertuig. Maar ook nu blijft een zekere mate van comfort een voorwaarde!

MultiGarage combineert dit alles in de sportkits. De kortere sportdemper garandeert een grotere veerweg waarmee de auto toch beter en langer veert. Voor de meest veeleisende bestuurder levert MultiGarage voor speciale autotypes ook een eigen lijn schroefsets. Door de unieke samenstelling van een traploos instelbare sportdemper met geïntegreerde spiraalveer is per bestuurder de hoogte en veerwerking in te stellen naar zijn persoonlijke sportieve wensen of eisen.

Verlagingsset
Hiermee wordt de grens met de autosport bereikt. MultiGarage levert deze nieuwe oplossing en zelfs zonder de originele schokdempers aan te passen. Sportief rijden zonder hoge kosten. Voor iedereen die zich jong voelt en op zoek is naar sportieve uitstraling maar toch ook comfort wil behouden, is er een nieuwe generatie sportveren ontwikkeld. De auto verlagen, het comfort behouden en de “looks” verhogen met één set! Dat kan!

De voordelen

 • Betrouwbaarheid, levenslange garantie
 • Sportieve uitstraling zonder verlies van comfort
 • Betere wegligging zonder de originele dempers te vervangen
 • Sportief en toch veilig
 • Productie conform ISO en TÜV voorschriften
 • Per autotype op maat ontwikkeld

Roetfilters

Uitlaatgassen van dieselauto's bevatten roet (fijn stof). Roetdeeltjes zijn schadelijk voor de gezondheid, daarom heeft de Europese Commissie normen opgesteld voor fijn stof. Nederland haalt op veel plaatsen de Europese normen voor fijn stof niet. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat jaarlijks mogelijk 18.000 mensen voortijdig sterven door de vervuilde lucht die ze inademen. Ook leidt luchtverontreiniging tot meer gezondheidsklachten van mensen met luchtwegaandoeningen en ziekten, zoals:

 • een verminderde longfunctie;
 • allerlei hart- en vaatziekten;
 • een toename van de kans op verschillende vormen van kanker.

Daarnaast liggen een groot aantal bouwprojecten zoals wegverbredingen en de aanleg van nieuwbouwwijken stil vanwege de te hoge concentraties fijn stof in de lucht.

Door de almaar strengere Europese eisen aan nieuwe voertuigen, katalysatoren en de APK neemt de luchtverontreiniging door verkeer af, ondanks het toenemende aantal weggebruikers. Dat is een gunstige ontwikkeling. Maar het wegverkeer levert nog steeds een grote bijdrage aan uitstoot van zowel fijn stof als andere schadelijke stoffen.

Dieselauto's stoten veel meer schadelijke roetdeeltjes uit dan benzineauto's. Door het plaatsen van een roetfilter op een bestaande dieselauto (retro-fit) levert u een belangrijke bijdrage aan uw eigen gezondheid en dat van uw omgeving. Het zorgt voor een afname van schadelijke uitstoot met gemiddeld 40%.

Er komen ook financiële voordelen voor auto's met roetfilter. Met ingang van 1 juli 2007 zullen een aantal grote gemeenten milieuzones instellen waar vrachtverkeer zonder roetfilter niet mag komen. Vooralsnog gelden deze zones alleen voor vrachtverkeer, maar een uitbreiding naar diesel bestelwagens is al in 2008 voorzien (Zie ook www.milieuzones.nl). Met een roetfilter houdt de dieselrijder toegang tot de toekomstige milieuzones. Andere instrumenten waar de gemeenten en het Rijk aan werken zijn het differentiëren van parkeertarieven en de jaarlijkse motor rijtuigenbelasting (MRB): hoe vervuilender de auto, hoe hoger het tarief. Een roetfilter kan dus een aantal belangrijke voordelen opleveren. De verwachting is dat hierdoor de restwaarde van dieselauto's met een roetfilter zal stijgen.Kijkt u ook op de webstite van VROM voor meer informatie.

(Bon: VROM)